Акваріум — це не тільки постійне місце проживання рибок, а й незвичайна сцена з “персонами”, для яких можна вигадувати різні сюжети. Прикрасами та елементами служать природні матеріали. Дія може розгортатися на просторах Карибського моря, де тонули кораблі та скрині із золотом.
Або це яскравий підводний пейзаж на дні тихої бухти.
А, можливо, це потонулі пам’ятки історії Атлантиди. Усе залежить від уяви акваріуміста. На допомогу йому — кокоси, з яких за вашим бажанням будують чудові гроти, мости і кораблі.
Переваги
Як декоративний елемент водного “палацу”, кокосова шкаралупа має низку безперечних переваг:
- опускається на дно, оскільки має негативну плавучість;
- має гармонійний і прекрасний вигляд у комбінуванні з іншими предметами акваріумного “інтер’єру”;
- нешкідлива для риб, оскільки не псується у водній обстановці і зберігає власні властивості надовго;
- невразлива до тривалої дії вологи.
На поверхні шкаралупи залишаються ворсинки, які зовсім необов’язково видаляти. Якщо в акваріумі є крабики, вони з радістю поласують ними.
Що застосовується?
Кокос — це великий плід, усередині якого міститься щільна, пахуча кокосова м’якоть і ніжне молочко. Рідину випивають одразу, а з білою внутрішньою оболонкою доведеться повозитися. М’якоть дуже подобається на смак, але витягти її важко. Для оформлення декору в акваріумі підходить тільки шкаралупа. Для створення рельєфних фігурок потрібні інструменти, які зазвичай застосовуються в роботі з дерев’яними матеріалами.
Спорудити вироби можна з однієї з частин шкаралупи. Якщо акуратно спиляти верхню і нижню частину, вийде кільце. Позбувшись верху і низу, і розмістивши шкаралупу бічною частиною на дні, будують гарний грот.
Розпилявши шкаралупу на 2 або 3 частини вздовж, ділянки перетворюють на кораблі. Потрібно лише запастися терпінням і не поспішаючи розрахувати, якими матеріалами можна красиво оформити розпиляні частини кокоса, щоб вони набули завершених форм задуманих фігурок.
Які інструменти знадобляться?
Залежно від необхідного завдання (рівні необхідно робити розпили або краї та отвори мають бути нерівномірними) для роботи з кокосовою шкаралупою знадобляться інструменти:
- ніж;
- молоток;
- плоскогубці;
- дриль;
- ножівка.
Обов’язково беруться до уваги натуральні особливості плода. Якщо неакуратно очищати м’якоть або розпилювати шкаралупу, вона розколеться на криві ділянки, яким важко буде надати бажану форму кістяків загиблих кораблів або гротів. Тому всі дії відбуваються не поспішаючи, з крайньою обережністю.
Як підібрати міцний дозрілий плід?
Під час вибору оптимального матеріалу обов’язково фокусують увагу на ознаки:
- звук рідини, що хлюпається всередині — у дозрілого кокоса всередині багато молочка;
- зовнішній вигляд — жодних отворів, вм’ятин, відколів на плоді не повинно бути;
- міцність — при натисканні на волосисту зовнішню оболонку не залишаються вм’ятини;
- вага — наповнений молоком, дозрілий кокос досить важкий.
На тупому кінці кокоса є 3 отвори: 2 з них щільні, 1 — м’який. Його і розкривають, щоб вилити смачну рідину. Якщо він вкритий цвіллю або плід уже порожній — цей продукт зіпсований і не годиться для виробів. З недозрілих кокосів теж нічого не вийде.
З чого починати?
Коли молоко вилито, кокос розкривають за допомогою ножівки і приступають до вилучення м’якоті. Нетерплячим акваріумістам логіка порекомендує акуратно випиляти її ножем. Однак це дуже складний процес. Можна скористатися такими способами:
- заквашування — покласти частини кокоса в пакет, щільно згорнути, щоб не потрапляло повітря, і прибрати на 4 дні в тепле місце (через цей час м’якоть легко відокремиться від щільної оболонки);
- природне очищення — цей дуже екзотичний метод передбачає застосування червоних мурах і полягає в тому, що шкаралупу поміщають у мурашник (невеликі комахи ласують пахучою м’якоттю).
Якщо ці способи з якихось причин не підійдуть або часу немає, то ножем виконуються красиві канавки: тупим боком леза ведуть до центру і потім роблять кілька кіл поперек. Гострим кінцем ножа акуратно піддягають м’якоть і поступово відшаровують її від оболонки.
Після цього етапу шкаралупі надають бажаної форми: отвори можуть бути округлими або нерівномірними, у вигляді арок або наскрізних дірок. Для цього застосовується дриль або плоскогубці. Першими випилюють отвори з рівними обрисами, а потім відколюють шматочки шкаралупи, доки не буде досягнута необхідна форма. Краї необхідно обов’язково обробити наждачним папером або напилком — живність, снуючи в “будинках”, може легко поранитися.
Підготовка шкаралупи
Інший етап — видалення залишків м’якоті та знезараження шкаралупи. Для вилучення білих крупинок, що залишилися, застосовують губку з жорсткою поверхнею або металеву щітку, або замочують шкаралупу у воді на два дні, іноді міняючи воду (не менше 2 разів на день).
Потрібно приготувати вільну ємність і налити в неї воду. Очищений кокос опускають у рідину, яку доводять до кипіння. Варять шкаралупу на вогні не менше 5 хвилин. Це виконується для того, щоб продезінфікувати оболонку і не дозволити потрапляння фарбувальних речовин зі шкаралупи в акваріумну воду.
Пофарбовану воду зливають і повторюють дії 3-4 рази. Очистити власними руками зовнішній бік оболонки від ворсинок дуже легко наждачкою, але цілком можна обійтися і без такої процедури.
Декор
На “кораблі” закріплюють “щогли”, обкладають камінням, яванським мохом. Поруч можна розташувати скрині з відкритими кришками, в яких блищать “золоті монетки”. У гроті-будиночку — якщо шкаралупа розділена вздовж на 2 однакові частини — випилюють арки з обох боків (живності легше запливати і випливати звідти). Місток будують із кільця і частини, відпиляної від нього по колу і потім розділеної надвоє. Один такий сегмент — це і є міст, який кріплять двома кінцями на краях кільця, а потім прикрашають.
Можна зробити додаткове підсвічування, виділяючи виграшні частини декору або композицію на задній стінці акваріума. Дуже привабливими виходять човни, виготовлені з 3 сегментів: біля 3 отворів від тупого кінця намічають довгасті лінії (можна застосовувати природну лінію розлому) і акуратно по них роблять розпили.
Повністю розпилювати оболонку необов’язково — можна акуратно відзначити лінії ножівкою ближче до вузької основи кокоса і потім обережно постукати в цих місцях молотком. Плід сам розділиться на 3 частини.
Правильна підготовка шкаралупи потрібна для того, щоб у воду не потрапили сторонні речовини, і в ній не з’являлися процеси розкладання. У погано очищеній і підготовленій оболонці розмноження хвороботворних бактерій призведе до хвороб і загибелі жителів акваріума. Гарний вплив на воду чинять корисні водорості, які можна розмістити в шкаралупках, зроблених під горщики від квітів. Вони можуть бути підвісними або розміщуються на дні.
Виконуючи правила і виконуючи корисні рекомендації з обробки натуральних матеріалів, акваріумісти перетворюють водний простір на казкові 3D картини, від яких неможливо відірвати погляд. Та й рибам у подібних царствах-державах живеться дуже комфортно, тому що вони можуть нагадати їм природне середовище проживання.