Їжа
robertss 28.09.2023 Article
Плоди мандарина — цінний дієтичний фрукт, який підвищує апетит, покращує обмін речовин і насичує організм вітамінами в зимовий час.
Мандарин: опис продукту
Мандарин (лат. Citrus reticulata) — плід вічнозеленого дерева роду Цитрус (Citrus) сімейства Рутові. Це цитрусовий плід 4-6 см у діаметрі, злегка сплюснутий від основи до верхівки, так що ширина його помітно більша за висоту. Шкірка у мандарина тонка, приростає до м’якоті нещільно. Часточок в одному плоді 10-12, вони добре відокремлюються одна від одної (мабуть, краще, ніж у будь-якого іншого з популярних цитрусових фруктів), їхня м’якоть жовто-помаранчева, солодша за апельсинову. Мандарин пахне сильніше багатьох інших цитрусових.
Мандарин родом із південного Китаю і південно-східного Індокитаю. До Європи його завезли на початку XIX століття. Зараз мандарин широко культивують по всьому південному і західному Середземномор’ю (наприклад, у Марокко, Алжирі, Іспанії, Південній Франції), а також у Японії, Китаї, країнах Індокитаю, Аргентині. Найближче до нашої країни мандарини вирощують у країнах Закавказзя.
Плоди мандарина — цінний дієтичний фрукт, який підвищує апетит, поліпшує обмін речовин і насичує організм вітамінами в зимовий час. Мандарини і мандариновий сік чинять на організм загальнозміцнювальну дію, сприяють травленню, а завдяки фітонцидним властивостям чинять антимікробну дію.
Спиртова настоянка зі шкірки мандаринів підвищує апетит, поліпшує травлення, розм’якшує запальний секрет у бронхах і верхніх дихальних шляхах, сприяє відділенню мокротиння. У східній медицині настоянку шкірки, а також водний її настій або відвар застосовували в разі бронхіту, нудоти, як протикашльовий і засіб, що поліпшує травлення.
Види і сорти
У російських магазинах продають мандарини з Північної Африки (зокрема з Марокко), Індокитаю, Латинської Америки, Закавказзя (зокрема з Грузії, Абхазії), Близького Сходу (зокрема з Туреччини), Південної Європи (до санкцій на прилавках були мандарини з Іспанії) та інших регіонів.
Сорт Fairchild . Цей сорт є сумішшю сортів мандарина Clementine і Танжело . Колір шкірки у плодів насичено помаранчевий.
Сорт Мед , він же Murcott . Це гібрид апельсина і мандарина; колір шкірки у плодів варіюється від жовтого до помаранчевого, іноді вона може бути зеленою. Смакові якості цього сорту просто відмінні, мандарини дуже солодкі і соковиті. Сезон для цього сорту починається з листопада і закінчується в січні.
Сорт Sunburst . Цей сорт мандарина відрізняється від інших сортів своєю гладкою шкіркою (що буває рідко у мандаринів, так само як і в апельсинів), колір шкірки у плодів оранжево-червоний.
Сорт Робінсон . Плоди цього сорту мандарина відрізняються від інших сортів дуже солодким смаком, колір шкірки плодів насичено помаранчевий.
Сорт Fallglo . Відмінною рисою цього сорту мандаринів є їхній розмір, оскільки вони дуже великі, що зазвичай не властиво для інших сортів мандаринів. Шкірка плодів має насичено помаранчевий колір.
Сорт Денсі . Цей сорт належить до одних із найстаріших сортів мандарина, свого часу був дуже популярний. Цей сорт родом зі штату Флорида, з’явився 1867 року. Зараз цей сорт не користується широким попитом, оскільки при вирощуванні він дуже чутливий до різних захворювань. Плоди дуже соковиті та смачні.
Tangerine . Досить відомий сорт мандаринів. Плоди мають відмінні смакові якості, злегка терпкі. Колір шкірки у плодів насичено помаранчевий, на дотик досить гладкі.
Храм . Цей сорт мандаринів також знають і під назвою Королівський мандарин . Його плоди щось середнє між мандаринами та апельсинами. У плодах багато насіння, на смак вони дуже солодкі, соковиті, шкірка має помаранчевий колір. Сезон збору плодів сорту починається з січня і закінчується в березні.
Популярні сорти мандарина кімнатного вирощування — Уншіу, Ковано-Вассе і Шива-Мікан.
Гібриди мандарина
- Клементин, відомий також як алжирський мандарин. Це гібрид мандарина з апельсином. Відрізняється солодким смаком, а також відсутністю кісточок у плодах. Імпорт клементинів йде в основному з Північної Африки та Іспанії.
- Танжело . Цей сорт є поміссю певних сортів мандарина і грейпфрута, ще він чимось нагадує помело. Плід танжело виглядає як великий апельсин. На смак він як звичайний мандарин, трохи віддає смаком грейпфрута.
- Мінеола — також це гібрид мандарина і грейпфрута. Мінеоли мають грушоподібну форму і яскравий помаранчевий колір із червонуватим відтінком. Цей фрукт відрізняється дуже солодким смаком.
- Натсумікан — також гібрид мандарина з грейпфрутом. На смак він більше схожий на апельсин.
Як готувати
Плоди мандарина вживають у свіжому вигляді та для виготовлення фруктових соків і компотів. Їх кладуть у фруктові салати та десерти. Як прянощі його використовують для приготування соусів, риби, птиці, страв із рису.
Мандаринову шкірку вживають як замінник помаранчевої кірки при приготуванні різних лікарських препаратів, настоїв, сиропів, екстрактів, а також у харчовій промисловості.
Сезон
Сезон більшості сортів мандарина триває з листопада по квітень. Утім, у магазинах вони продаються цілий рік.
Як вибирати та зберігати
Подивіться на шкірку мандарина. Підсохла, млява або місцями задерев’яніла шкірка свідчить про те, що фрукт довго лежить або перезрів. Недозрілий же мандарин важкий, шкірка майже вся зеленого кольору і дуже погано зчищається. Ознака неякісного мандарина — наявність цвілі, коричневих плям або ділянок гниття.
Визначити стиглість мандарина легко можна за співвідношенням його розміру до ваги, оскільки всі стиглі мандарини завжди важать менше, ніж вони здаються на перший погляд.
Для солодких мандаринів характерна яскраво-помаранчева шкірка. Іноді можна зустріти і солодкі мандарини з жовтою шкіркою. Солодкі мандарини зазвичай середнього розміру.
Для кислих мандаринів характерна плеската форма. Кислі мандарини часто трохи легші за солодкі сорти.
Легкі за вагою мандарини зазвичай із жорсткою клітковиною, мають багато кісточок і не мають оптимального обсягу рідини.
Щоб визначити зрілість мандарина, злегка стисніть його шкіру: зрілий фрукт бризне крапельками соку. Також після натискання стиглий мандарин легко поверне свою форму.
Найкраще мандарини зберігаються в спеціальному відсіку холодильника, там вони не гниють і не пересихають протягом майже місяця. Але навіть у цьому разі фрукти необхідно регулярно переглядати: якщо до укладання овочів на зберігання в плодах уже почався процес гниття і вони були зіпсованими, то зниження температур його не зупинить.
При кімнатній температурі мандарини псуються ще швидше, а в занадто теплому приміщенні вони ще й сохнуть, втрачаючи не тільки корисні властивості, а й свій смак.
У зимовий період можна зберігати мандарини на утепленому балконі, де температура не падає нижче шести градусів тепла. При цьому лежати вони мають у провітрюваному ящику.
Популярний у більшості спосіб зберігання фруктів у поліетиленовому пакеті насправді поганий: у пакеті створюється підвищена вологість і фрукти задихаються.
Є думка, що плоди, на яких збереглася гілочка, довше залишаються свіжими, але такі в продажу трапляються вкрай рідко, тож ця порада більшою мірою підходить тим, хто може зривати плоди з гілки самостійно.