Їжа
robertss 29.09.2023 Article
Помело — цитрусовий плід зеленого кольору, близький родич апельсина і грейпфрута. Інші назви — помпельмус, шеддок. Це найбільший за розміром фрукт із цитрусових. Від грейпфрута він відрізняється не тільки кольором шкірки, а й більшими, пружними волокнами.
Помело: опис продукту
Помело — цитрусовий плід, близький родич апельсина і грейпфрута. Інші назви — помпельмус, шеддок. Це найбільший за розміром фрукт із цитрусових: вага плоду може сягати 10 кілограмів, діаметр — 30 сантиметрів (утім, таких гігантів у російські магазини не завозять). Від грейпфрута він відрізняється не тільки кольором шкірки, а й більшими, пружними волокнами всередині.
Шкірка у помело дуже товста. М’якоть розділена на великі часточки, у яких, у свою чергу, досить щільна шкірка, що погано жується. Усередині кожної часточки може бути насіння.
Смак помело кислувато-солодкий з нотками гіркоти, нагадує смак грейпфрута. М’якоть помело сухіша, ніж у інших цитрусових.
Цікаво, що в Китаї помело — не просто фрукт, це свого роду символ процвітання, матеріального добробуту та успіху. Саме тому подарунок у вигляді помело — один із найцінніших новорічних сюрпризів у Китаї. Подібні ж традиції існують у Таїланді та В’єтнамі. Нерідко помело бере участь у релізіозних церемоніях: у країнах Індостану його кладуть на святкові вівтарі.
За досить низької калорійності (близько 35 кілокалорій у 100 грамах) у плоді помело міститься дуже багато вітамінів і цінних мікроелементів: калій, фосфор, кальцій, натрій і залізо, вітаміни групи В і вітамін С.
Люди, які страждають на зайву вагу, поважають фрукт помело за його дієтичні властивості. Фрукт дивовижним чином створює відчуття ситості, а речовини, що входять до його складу, розщеплюють жири і білки. Однією з найкорисніших властивостей помело є здатність нормалізувати роботу серцевого м’яза, а відповідно привести артеріальний тиск до ладу. Завдяки антиоксидантам, присутнім у складі помело, фрукт корисно їсти людям похилого віку, адже антиоксиданти сприяють відновленню клітин і, отже, подовжують молодість. Помело містить пектин, що знижує артеріальний тиск.
Помело може бути протипоказаний людям, які страждають на хвороби шлунка. Фрукт має яскраво виражені алергенні властивості, тому схильним до алергій людям його варто вживати з обережністю. Крім того, помело, як і інші цитрусові, не варто їсти разом із деякими ліками: речовини, що містяться в ньому, здатні посилювати дію певних препаратів — у такому разі можливе передозування.
Види та сорти
Розрізняють кілька сортів помело. Відтінок шкірки плодів може варіюватися від жовтого до рожевого, при цьому шкірка помело дуже товста. М’якоть фрукта також має різні відтінки — від темно-рожевого, майже червоного, до білого; смак її також може бути дуже різноманітним — від кислуватого до солодкого.
Ті помело, які продаються в російських магазинах, як правило, зелені або жовтувато-зелені, м’якоть у них найчастіше світла, майже біла, — і досить солодка.
Гібрид помело і білого грейпфрута — світі, який в інших країнах знають під назвами оробланко і помеліт.
Як готувати
Помело, як правило, їдять сирим і свіжим. Сік із нього вичавити можна, проте результат навряд чи виправдає очікування: на відміну від інших цитрусових, м’якоть у помело досить суха.
З помело можна приготувати цукати, його можна додати в салати (не обов’язково солодкі), десерти, навіть у м’ясні страви.
Сезон
Помело спочатку з’явився в південно-східній Азії, Малайзії, ріс на островах Тонга і Фіджі. У Китаї був відомий ще 100 року до н. е. Нині помело також активно вирощують у Японії, Індії, Індонезії, Ізраїлі, США (у Каліфорнії).
Сезон дозрівання помело, в основному, припадає на лютий.
Як вибирати і зберігати
Важливим показником свіжості помело є шкірка, яка має бути трохи м’якою, блискучою і гладкою. Ще одним критерієм під час вибору, звісно ж, є аромат фрукта: що яскравіший, насиченіший, що свіжіше плід пахне, то він зріліший і соковитіший.
Зберігати помело можна не більше місяця за кімнатної температури або в холодильнику. В очищеному вигляді він псується вже через 2-3 дні.