7 міфів про родзинки плюс перевірені сезонні рецепти з ними
Їжа
robertss 07.09.2023 Article
Родзинки — це висушений на сонці або в сушарках натуральний виноград. Навіть якщо ви не великий любитель сухофруктів, ви все одно зустрінетеся з родзинками в сирній масі, випічці, пасках. У родзинок маса переваг, про які варто дізнатися, і, виявляється, вони корисніші за свіжий виноград.
Родзинки мають високу поживну цінність. Цей сухофрукт — джерело клітковини, заліза, кальцію. Висококалорійні вуглеводні родзинки дають миттєвий заряд енергії, а ще постачають організму антиоксиданти.
Родзинки лікують анемію, покращують зір, зміцнюють кістки, підвищують імунітет, врівноважують рівень кислотності та, завдяки клітковині, надовго втамовують голод. Високий вміст калію і магнію в родзинках допомагають організму виводити токсини. Також калій допомагає знижувати високий кров’яний тиск і покращує якість кровоносних судин.
Більшість дієтологів рекомендують їсти на день не більше 30 г родзинок.
Міфи про родзинки — з підтвердженням або викриттям
Міф 1. Золоті родзинки кращі за чорні
Багато хто вважає, що золоті родзинки (кишмиш) набагато кращі за своїх темних, майже синяво-чорних побратимів, які називають «коринфійські родзинки» або «коринка». Так, кишмиш смачніший, адже в ньому добре відчуваються фруктові ноти. Зазвичай він більш м’який і пухкий. Щоб проявити в золотих родзинках найкращі смакові якості, збризніть їх винним або яблучним оцтом і залиште на 15-20 хвилин. Солодко-терпкий смак сухофрукта прикрасить салати, каші, підливи і соуси, які добре смакують із запеченим лососем/фореллю, смаженою тріскою або з цвітною капустою.
Що стосується здоров’я, золоті родзинки містять більше флавоноїдів, які надають їм колір і мають антиоксидантні властивості. В іншому, кишмиш і коринка майже ідентичні за своїми корисними властивостями. Якщо в золотому більше клітковини, у чорному — більше білка. За калорійністю вони майже рівні: у 100 г кишмишу міститься 281 ккал, у коринці — 290 ккал.
Міф 2. «П’яні» родзинки допомагають у разі артриту
Бездоказове твердження. Є думка, що кишмиш, просочений джином, може полегшити біль при артриті. За словами поборників «п’яних» родзинок, він зменшує біль, скутість і набряк. Вважається, що вперше про такий натуральний засіб дізналися в 1990-х роках у Штатах, коли популярний на той час радіоведучий згадав про нього під час одного зі своїх шоу. Потім слава кишмишу, замоченого в ромі, перетнула океан, і про нього заговорили вже на нашому континенті.
Що говорить про це наука? Вона мовчить. Дослідження ефективності вживання просочених джином родзинок у разі артриту не проводилися.
Міф 3. Родзинки допомагають заснути
Правда. Висушений виноград містить природний мелатонін — гормон, що виробляється нашим організмом. Він регулює цикл сну і неспання.
Міф 4. Родзинки допомагають збільшити чоловічу силу
Правда. Родзинки мають репутацію афродизіака. Вони містять амінокислоту аргінін, що поліпшує рухливість сперматозоїдів і лікування еректильної дисфункції (безсилля). Крім того, завдяки високій калорійності, сухофрукт дає заряд енергії, який так важливий у ліжку.
Міф 5. У родзинок немає протипоказань
Неправда. Занадто велика кількість з’їдених родзинок — це збільшення розчинної клітковини. Вона може спричинити шлунково-кишкові розлади, спазми, газоутворення та здуття живота. У деяких людей може навіть розвинутися діарея. З іншого боку, родзинки — непоганий засіб від закрепів.
Індійські медики радять не їсти цей сухофрукт у спекотну погоду. Влітку, на їхню думку, необхідно ще знизити споживання мигдалю, кеш’ю і волоських горіхів. Причина проста: родзинки і горіхи виділяють багато тепла в тілі, і воно може піднятися вище комфортного самовідчуття. Звісно, тепло від родзинок нижче, ніж жар від пекучого перцю, але з теплообміном влітку жартувати не потрібно.
Міф 6. Ізюм не можна їсти в разі діабету
Неправда. Ви можете їсти родзинки, якщо у вас діабет, наприклад, 2 типу. Звісно, це не означає, що їх потрібно їсти часто і багато, але дослідження довели, що висушений виноград знижує рівень глюкози в крові. Плюс, як писали вище, родзинки плавно знижують артеріальний тиск, що теж важливо при діабеті.
Міф 7. Родзинки, замочені на ніч, кращі за сухі сухофрукти
Правда. Замочування родзинок — більш здорова альтернатива звичайним сухим родзинкам. Ви отримуєте одразу «2 в 1», тобто м’які родзинки і корисний напій, «родзинову воду». Для її приготування достатньо замочити родзинки в питній воді кімнатної температури на ніч, а потім процідити її. Родзинки покращують травлення, виводять токсини й підтримують здоров’я нирок, наповнюють організм додатковою порцією поживних речовин і антиоксидантів, борються зі шкірними проблемами (фурункулами та подразненнями).
Провідний медичний портал Індії рекомендує для приготування родзинкової води, 150 г родзинок замочити в 400 мл чистої питної води. Залишити суміш на 6-8 год, процідити і випити рідину натщесерце.
9 перевірених рецептів із родзинками з колекції gastronom.ru
Молода капуста з родзинками та насінням
Молода капуста з родзинками та насінням
Для приготування 6 порцій салату потрібно:
- 80 г кишмишу
- 1 качан молодої білокачанної капусти
- 3-4 гілочки петрушки
- цедра і сік 1 великого апельсина
- 30 г очищеного несмаженого насіння соняшнику
- ароматна соняшникова олія
- сіль і свіжомелений чорний перець
- Залийте родзинки гарячою водою на 15 хв. Родзинки відкиньте на сито, промокніть паперовим рушником. Воду злийте.
- Дуже тонко нашаткуйте капусту, петрушку дрібно порубайте. Додайте до капусти петрушку, злегка посоліть і перемішайте руками.
- Цедру і сік апельсина додайте до капусти, перемішайте. Накрийте і приберіть у холодильник на 30-40 хв.
- Насіння насипте на розігріту суху сковорідку, обсмажте на невеликому вогні, помішуючи, 3-4 хв. Приправте салат олією і перцем, посипте насінням і подавайте до смаженої риби.
Салат із молодої капусти, буряка та моркви з родзинками
Салат із молодої капусти, буряка та моркви з морквою
Для приготування 4 порцій салату потрібно:
- 60 г світлих великих родзинок
- 1 буряк
- 1 морквина
- половина середньої бульби селери
- 2 кисло-солодких зелених яблука
- 1 невеликий пучок зеленої цибулі
- 300 г молодої білокачанної капусти
- 2 міцних солоних огірочка
- 0,5-1 ч. л. зіри
- 2-3 ст. л. оливкової олії
- 1 ст. л. яблучного оцту
- сіль і свіжомелений чорний перець
- Родзинки залийте гарячою водою на 15 хв. Родзинки відкиньте на сито, промокніть паперовим рушником. Воду злийте.
- Буряк, моркву та селеру натріть разом із яблуками на крупній тертці. Зелену цибулю дрібно наріжте. Капусту тонко нашаткуйте. Огірочки наріжте кубиками.
- Зіру обсмажте на сухій сковорідці 1-2 хв. Перекладіть у маленьку миску та збийте з оливковою олією, оцтом, сіллю та перцем.
- Змішайте у великій мисці всі інгредієнти салату. Полийте заправкою і перемішайте. Розкладіть по порційних салатниках і подавайте.
Сирники з родзинками на сковороді
Сирники з родзинками на сковороді
Для приготування 4 порцій сирників:
- 50 г вершкового масла
- 2 ст. л. меду
- 100 г сметани 20% жирності
- 70 г темних великих родзинок
- 500 г сиру жирністю від 5%
- 2 яйця
- 4 ст. л. цукрової пудри
- 120 г борошна + 80 г для розкачування тіста і панірування
- сіль
- Для тіста родзинки залийте гарячою водою і залиште на 15 хв. Родзинки відкиньте на сито, промокніть паперовим рушником. Воду злийте.
- Сир для сирників протріть через часте сито у велику миску. Додайте яйця, цукрову пудру, сіль і борошно. Ретельно перемішайте великим вінчиком або занурювальним блендером.
- У тісто додайте родзинки і знову перемішайте, вже ложкою. Верх миски затягніть харчовою плівкою і приберіть у холодильник мінімум на 1 год.
- Стіл присипте борошном і викладіть на нього охолоджене тісто. Сформуйте товсту ковбаску й акуратно наріжте товстими кружальцями завтовшки близько 1 см. Сирники, що вийшли, обваляйте в борошні з двох боків.
- У великій сковороді розтопіть вершкове масло. Обсмажте сирники з усіх боків.
- Для соусу в маленькому сотейнику змішайте мед і сметану. Помішуючи, нагрівайте суміш на слабкому вогні до отримання однорідного соусу.
- Розкладіть сирники по тарілках. Полийте приготованим медово-сметанним соусом і подайте. До сирників можна запропонувати свіжі ягоди та шматочки фруктів.
Шпинат із кедровими горішками та родзинками
Шпинат із кедровими горішками та родзинками
Для приготування 4 порцій гарячої страви потрібно:
- 50 г кишмишу
- 1 ст. л. яблучного або винного оцту
- 30-40 г кедрових горіхів, можна замінити сирими волоськими горіхами, арахісом або фундуком
- 1 невелика солодка цибулина
- 2 зубчики часнику
- 1 ст. л. оливкової олії
- 300 г шпинату
- сіль, свіжомелений чорний перець
- Збризніть родзинки оцтом, залиште на 15 хв. Перемішайте. Родзинки відкиньте на сито, промокніть паперовим рушником.
- Обсмажте горіхи в сухій пательні на середньому вогні 3 хв., постійно помішуючи, до золотистого кольору.
- Цибулю та часник дрібно наріжте. Розігрійте сковороду з оливковою олією та обсмажте цибулю на середньому вогні до м’якості. Додайте часник і продовжуйте смажити ще 1-2 хв. або до появи аромату.
- Покладіть у сковорідку шпинат і родзинки, готуйте, помішуючи, доки листя не зів’яне і не стане м’яким. Посоліть і поперчіть, всипте кедрові горішки та перемішайте страву. Подавайте гарячою.
Пілаф із баклажанами та родзинками
Пілаф із баклажанами та родзинками
Для приготування 8 порцій пілафа потрібно:
- 100 г дрібних чорних родзинок коринка
- 6 великих баклажанів
- 3 цибулини
- 4 м’ясистих помідорів
- 1 ч. л. насіння зіри
- 400 г рису басматі
- 1 ч. л. цукру
- 1 ч. л. меленої кориці
- 1 ч. л. свіжомеленого запашного перцю
- 600-700 мл питної води
- 100 г горіхів, краще кедрових або волоських
- оливкова олія
- сіль
- Розігрійте духовку з увімкненим грилем до 200 °С.
- Ізюм залийте гарячою водою і залиште на 20-30 хв. Родзинки відкиньте на сито, промокніть паперовим рушником. Воду злийте.
- Наріжте баклажани кубиками зі стороною 3 см. Полийте оливковою олією, посоліть, перемішайте і розкладіть на деку, застеленому фольгою. Її потрібно обов’язково змастити олією, щоб овочі не пристали. Готуйте до темно-коричневих підпалин. Усередині баклажани мають стати м’якими.
- Цибулю тонко наріжте. На помідорах зробіть хрестоподібні надрізи, опустіть їх в окріп, потім у холодну воду, очистіть від шкірочки та порубайте.
- У каструлі з товстим дном обсмажте цибулю із зірою в оливковій олії, 5 хв. Додайте рис, родзинки, цукор, помідори, корицю і перець, перемішайте. Тушкуйте на слабкому вогні 5 хв.
- Влийте киплячу воду, перемішайте і варіть під кришкою, поки вся вода не вбереться, а рис не стане м’яким, приблизно 20 хв. За 3-5 хв. до кінця приготування додайте подрібнені горіхи. Акуратно вмішайте баклажани. Подавайте пілаф гарячим або холодним.
Молочний кисіль із родзинками
Молочний кисіль із родзинками
Для приготування 4 порцій киселю потрібно:
- 4 ст. л. коричневих родзинок
- 4 ст. л. меду
- 4 ч. л. крохмалю
- 1 л молока
- 2 ст. л. цукру
- Родзинки ретельно промийте.
- Мед розчиніть у 100 мл теплої води. Поступово додавайте крохмаль, добре розмішуючи.
- Молоко доведіть до початку кипіння.
- Додайте родзинки, цукор і крохмаль із медом. Весь час помішуючи, доведіть суміш до кипіння.
- Зніміть із вогню й охолодіть до кімнатної температури, приберіть у холодильник на 15-20 хв. Подавайте холодним.
Ананасовий пиріг із морквою, яблуками та родзинками
Ананасовий пиріг із морквою, яблуками та родзинками
Для приготування пирога на 8-10 порцій потрібно:
- 1 велика банка (800 г) консервованих ананасів
- 200 г кишмишу
- 2 великих червоно-жовтих яблука
- 2 соковиті морквини
- 360-400 г вівсяних пластівців середнього варіння (не менше 5 хв.)
- 2 ст. л. кукурудзяного крохмалю
- 1 ст. л. розпушувача
- 130-150 г мелених горіхів, краще волоських або фундука
- 4 великих яйця С0
- 0,5 ч. л. морської солі
- 180 мл оливкової олії «екстра вірджін» + для форми
- Розігрійте духовку до 160 °С.
- Злийте сік з ананасів у каструльку, додайте родзинки, поставте на невеликий вогонь і випаруйте на ¾. Ананаси блендером подрібніть у пюре. Яблука натріть на дрібній тертці разом зі шкіркою.
- Натріть моркву на середній тертці, додайте в суміш ананасового соку з родзинками, туди ж додайте яблука та ананасове пюре.
- Змішайте вівсяні пластівці, крохмаль і розпушувач. Додайте мелені горіхи.
- Окремо збийте яйця з сіллю в пишну піну. Продовжуючи збивати, додайте оливкову олію.
- Змішайте яєчно-масляну суміш із морквяно-ананасовою. Додайте вівсяну суміш.
- Прямокутну жароміцну форму змастіть олією. Наповніть тістом. Випікайте в нижній третині духовки 50-55 хв. Повністю охолодіть і наріжте квадратиками.
Паска на опарі з родзинками
Паска на опарі з родзинками
Для приготування пасок потрібно:
- 25 г сухих дріжджів
- 220 г цукру
- 125 мл молока
- 130-150 г кишмишу
- 700 г борошна
- 5 яєць
- сіль на кінчику ножа ,
- 1-2 ч. л. коньяку або рому, за бажанням
- 250 мл вершків жирністю 22%
- 1 ст. л. рослинної олії
- 1 білок
- 1 ст. л. лимонного соку
- 200 г цукрової пудри
- Для опари змішайте дріжджі, 20 г цукру, тепле (36-38 °С) молоко і 40 г борошна. Ретельно перемішайте і залиште на 20 хв.
- Родзинки залийте гарячою водою і залиште на 15 хв. Родзинки відкиньте на сито, промокніть паперовим рушником. Воду злийте.
- Для тіста в мисці злегка збийте віночком 5 яєць із цукром, що залишився. Просійте борошно і сіль. Ретельно перемішайте.
- В отриману масу додайте опару. Можна влити ром або коньяк. Це поліпшить підйом тіста і збільшить термін зберігання паски. Вимішуйте близько 5 хв.
- Поступово влийте вершки. Вимішуйте тісто для паски не менше 10 хв. Накрийте чистим рушником і залиште в теплому місці на 1 годину.
- Родзинки для паски залийте гарячою водою. Залиште на 15 хвилин, потім відкиньте на друшляк і обсушіть, розклавши на паперовому рушнику. Цукати дрібно наріжте.
- Тісто для паски обімніть. Додайте підготовлені родзинки, цукати та перемішайте. Долоні змастіть рослинною олією і розділіть тісто на частини за кількістю форм для пасок. Зважте кожну і зрівняйте їх у вазі, відриваючи або додаючи шматочки тіста. Знову округліть тісто.
- Розкладіть тісто для паски по формах, займаючи приблизно 1/3 висоти. Накрийте чистими рушниками всі форми і залиште в теплому місці на 1 годину.
- Духовку нагрійте до 180°C.
- Випікайте паски в розігрітій духовці 40-45 хв. або до готовності. Не пересушіть паски!
- Дістаньте форми з духовки. Дайте їм трохи охолонути, покладіть на решітку на бік. Прикрийте рушником і охолодіть до кімнатної температури.
- Для глазурі збийте міксером білок, лимонний сік і цукрову пудру до отримання пишної маси однорідної консистенції. Покрийте остиглі паски та прикрасьте за бажанням.