Абруццо: що подивитися і що спробувати

Їжа

robertss 12.09.2023 Article

Регіон Абруццо — «зелене серце Італії» і одна з наймальовничіших частин країни. Регіон розташувався в центральній частині Італії, і доїхати до нього з Риму можна за кілька годин. Це і неймовірна краса Апеннінських гір, і густі зелені ліси місцевих заповідників, і узбережжя Адріатичного моря з незліченними пляжами. Тут практично цілий рік можна знайти собі розвагу до душі: до квітня на найвідоміших гірськолижних курортах — Альто Сангро, Кампо Феліче і Кампо Імператоре — лежить сніг, а тепле море зберігає комфортну для купання температуру навіть у жовтні. Про цю землю — безумовно, варту уваги, але відому російським туристами набагато менше, ніж Тоскана — порталу Gastronom.ru розповіли фахівці італійської компанії De Cecco.

Куди поїхати і що подивитися

Майже половину регіону займають заповідники, яких в Абруццо кілька: Національний парк Абруццо, Лаціо та Молізе (Parco Nazionale d’Abruzzo, Lazio e Molise) — найстаріший в Італії, багатий на рідкісну фауну; Парк Гран Сассо та Монті делла Лага (Parco nazionale del Gran Sasso e Monti della Laga); гірські заповідники Лага (Monti della Laga) та Майела (Parco nazionale della Majella).

Любителям відпочинку на природі слід обов’язково побувати в одному з кількох заповідників регіону. Національний парк Майела зберіг культові споруди минулого і завдяки їм — дух Середньовіччя. Тут, в ущелинах, як і сотні років тому, можна побачити вирубані в скелях житла середньовічних ченців-відлюдників. Одним із таких пустельників був у XIII столітті римський папа Челестино V, який у поісотрекся від високого сану на користь молитовного усамітнення — і пізніше був канонізований як святий.

Поруч із парком, на висоті 800 метрів над рівнем моря, розташувалося затишне село Фара Сан Мартіно, в якому знаходиться одна з найстаріших фабрик із виробництва пасти — De Cecco. Тут можна побувати на виробництві, продегустувати кілька видів готової пасти, соусів і оливкової олії холодного віджиму — і, звісно, будь-які продукти цього бренду, від класичних спагеті до незвичайних гарганеллі.

В Абруццо є найчистіші і дуже мальовничі озера — вони розташувалися поблизу міст Сканно, Кампотосто, Барреа і Бомба. Незабутні 13 сіл провінції Л’Акуїла, які занесені до списку з 108 найкрасивіших комун Італії. Серед них, наприклад, Кастель-ді-Монте (Castel di Monte) і Навеллі (Navelli).

У самій столиці Абруццо — гододі Л’Акуїла — безліч пам’яток італійської культури та історії: Базиліка Святого Бернардіно (Basilica di San Bernardino), замок VI століття, Базиліка Святої Марії Коллемаджської (Basilica di Santa Maria di Collemaggio), Фонтан із 99 струменями (Fontana delle 99 Cannelle), кожна з яких виходить із рота кам’яної маски.

На південному кордоні провінції, у Кастел ді Сангро (Castel di Sangro), розташована архітектурна перлина XII століття — чудовий собор Collegiata dell’Assunta, відомий своїми підлоговими мозаїками та шедеврами Берніні, Мікеланджело, Джованні Пізано, Пінтуріккіо.

У провінції К’єті розташований собор XI століття, а також Національний археологічний музей, розташований у Віллі Фріджері (Villa Frigeri). Вважається, що Колона Святого Крістофера в місті Атесса, яку звели в середині XVII для захисту від чуми, володіє чудодійними властивостями — будь-хто, хто помолиться біля неї Святому Крістофору, вбереже себе від хвороб.

Постарайтеся відвідати й одне з найкрасивіших і найдавніших міст Абруццо — Лічіано, розташоване на узбережжі Адріатичного моря. У самому серці міста розташований собор Санта-Марія-дель-Понте, творіння архітектора Мікетеллі; у ньому є візантійська статуя Мадонни VIII століття. Якщо вийти на узбережжя, то можна побачити трохи похилені від хвиль рибальські трабочки — дерев’яні платформи на високих стовпах з рибальськими сітками, що звисають у воду; такі споруди придумали місцеві рибалки для рибного лову ще за часів Середньовіччя.

Читати також  Що відкрив Марко Поло?

Провінція Пескара, розташована на узбережжі Адріатичного моря, — прекрасне місце для відпочинку на березі моря: тут безліч упорядкованих пляжів, як піщаних, так і піщано-галькових. Одне з наймальовничіших місць у Пескарі — узбережжя Васто. Це чарівне місто з тисячолітньою історією розташувалося на пагорбі над морем і захищене від сильних вітрів пасмом Апеннінських гір.

Що стосується активного зимового відпочинку, то більшість відомих гірськолижних курортів розташована в провінціях Л’Акуїла і Терамі. Найбільший і найвідоміший курорт — Альто Сангро (Alto Sangro), він посідає сьоме місце в національному рейтингу за кількістю та якістю послуг, що надаються.

Любителям отримувати від відпочинку не тільки задоволення, а й користь, радимо вирушити на термальний курорт у місті Караманіко Терме (Terme di Caramanico), розташований у провінції Пескара біля підніжжя національного парку. Купаннями в термальних водах цієї області віддавна лікують багато захворювань — хвороби верхніх дихальних шляхів, ревматизм, порушення обміну речовин, нервової системи, шкірні та гінекологічні захворювання. Курорт відомий уже понад 100 років

Винний Абруццо

Вина регіону Абруццо відомі з давніх-давен: їх замовляли до своїх застіль ще римські патриції. Згідно з легендою, коней Ганнібала (216 р до н. е.) вдалося вилікувати від корости саме вином Абруццо: тварин просто викупали в ньому. Про це регулярно згадують місцеві винороби — і, мабуть, цей факт має якось надихати винних гурманів.

Абруццо особливо славиться червоним вином. Їх роблять переважно з винограду сорту монтепульчано д’Абруццо (ця назва ніяк не пов’язана з тосканським містечком Монтепульчано). Montepulciano d’Abruzzo зі статусом DOC — одне з найбільш продаваних італійських вин у світі, воно соковите і щедре, з сильною структурою і великою кількістю фруктових тонів. Вино із зазначенням сорту можна випускати у всіх чотирьох провінціях регіону, згідно із законом для цього достатньо мати 85% винограду монтепульчано в складі вина.

Особлива гордість регіону — вино Colline Teramane зі статусом DOCG. Це те саме монтепульчано д’Абруццо, тільки титульного сорту винограду в ньому має бути щонайменше 90%, а регіон виробництва охоплює тридцять комун у провінції Терамо.

З винограду монтепульчано також роблять приємні рожеві вина з насиченим кольором — черазуоло д’Абруццо (Cerasuolo d’Abruzzo DOC).

Любителі білих вин знайдуть в Абруццо свіже, питке і, як правило, доволі просте требб’яно д’Абруццо (Trebbiano d’Abruzzo DOC), яке особливо добре підходить до страв місцевої прибережної кухні. В основному складі вина — сорти требб’яно абруццезе, бомбіно б’янко і требб’яно тоскано, які можна використовувати окремо або змішувати разом (вони повинні становити не менше 85% від використовуваного винограду).

Ще один місцевий апелласьон — Controguerra DOC, який об’єднує червоні та білі вина, які можуть бути тихими і шипучими (спуманте). Для кожного з цих типів вина прийняті свої правила щодо сортів винограду; об’єднуючим же фактором для географічного позначення слугує розташування винного виробництва в околицях комуни Контрогуерра.

Спробувати безліч різних вин і познайомитися з найнасиченішими і найлегшими з них можна вирушивши однією з основних винних доріг Абруццо — Controguerra, Colline del Ducato, Colline Aprutine, Tremonti e Valle Peligna.

Абруццо славиться не тільки своїми винами, а й виробленим тут лікером Centerba міцністю 70° і вище, який отримують шляхом перегонки лікарських трав ( centerba — «сто трав»). Цей лікер був винайдений фармацевтом Бенджаміном Торо на початку XIX століття і використовувався спочатку як ліки. Однак з часом любителі стали прикладатися до нього не тільки і не стільки в медичних цілях, скільки для задоволення. Якщо ви хочете познайомитися з цим лікером, але соромитеся напоїв такої міцності, вам мають припасти до смаку кава та кондитерські вироби, в які додають кілька крапель Centerba.

Читати також  Атоми та молекули: що про них відомо

Кухня Абруццо

Гастрономічні традиції регіону Абруццо безпосередньо пов’язані з його географією. Абруццо умовно ділиться на три частини — гірську, морську і горбисту. Кожна — зі своїми традиціями.

На незліченних гірських рівнинах абруцанці пасуть отари овець, а в кришталево чистих гірських річках водяться (і розводяться) форель і раки. У пагорбах і долинах — оливкові гаї. У лісах — дичина.

Перебуваючи в Абруццо, не можна не скуштувати коронну страву регіону — спагеті алла кітара . Ця паста зобов’язана своєю назвою технології приготування: розкатане тісто розрізають за допомогою дерев’яної рами з натягнутими всередині струнами. У спагеті жовтий колір завдяки яєчним жовткам, які додають під час замісу. Подають спагеті алла кітара з м’ясним рагу і густим томатним соусом.

Прибережна кухня регіону славиться своїми рибними стравами. Найвідоміші рибні супи з Пескари, Сан Віторо і Васто; ніжні устриці, креветки і молюски, приготовані найрізноманітнішими способами; що вже казати про кальмари, фаршировані королівськими креветками з кришеним хлібом, часником і петрушкою і зварених у білому вині, — один опис чого вартий!

В Абруццо добувають чорний і білий трюфель. Відповідно, присвятити трюфелям одну з вечерь — обов’язкове завдання вашої подорожі. На території провінції знаходять не менше 28 сортів цих рідкісних грибів.

Сирне багатство Абруццо

Найпопулярніший сир в Абруццо — овечий пекоріно: це Pecorino d’Abruzzo, Pecorino di Atri та інші географічні найменування. Пекоріно, як правило, приправлений великою кількістю різних спецій. З овечого молока робиться і сир Giuncatella abruzzese.

В Абруццо досить популярна моццарелла фьор ді латте, яку роблять із коров’ячого молока. Інші білі сири з коров’ячого молока — Caciocavallo abruzzese, Caciofiore Aquila, Caciotta frentana, Caprino abruzzese, а також сири Scamorza abruzzese, яка може бути як свіжою, так і підкопченою.

В Абруццо треба спробувати пиріжки ф’ядоне (Fiadone) з начинкою з сиру і пряних трав. Традиційно їх готують на Великдень, але жителі Абруццо так полюбили поєднання тонкого підсмаженого тіста і сирної начинки, що готують їх і в будь-який інший день. Найбільш «абруццанський» варіант ф’ядоне — з пекоріно, яйцем і шафраном, приправлених білим вином.

Золотий шафран — спеціалітет Абруццо

Італійські шеф-кухарі вважають шафран з Абруццо найкращим у світі. Історія вирощування шафрану відводить нас в античні часи, коли греки і римляни розсипали квітки цієї рослини в театрі, щоб створити урочисту атмосферу. Уже в середні віки ці прянощі стали використовуватися в приготуванні практично всіх м’ясних страв. Шафран був недешевим задоволенням: в історичних документах XV століття вказується, що півкіло шафрану коштували стільки ж, скільки один кінь. З XIII століття головною шафранною областю Італії вважається Л’Акуїла, у якої практично не було конкурентів. Саме в цьому місті було видано закон, що карає кожного, хто підробляв шафран з Абруццо, смертною карою.

Золотим шафран назвали не тільки через характерний колір, а й тому, що в однієї квітки буває не більше ніж три маточки, а щоб отримати один грам шафрану, необхідно зібрати й обробити не менше двох сотень квіток. Оскільки механічної роботи ця примхлива квітка не сприймає, то переробка шафрану повністю віддана в руки людини, а це досить трудомістка робота.

Не скуштувати пряний шафран в Абруццо дуже важко — його додають практично в усі страви національної кухні. Шафран кладуть навіть у місцеве вершкове морозиво-джелато: завдяки йому десерт набуває насиченого жовтого кольору та пряного смаку.

Найкращі ресторани місцевої кухні в Абруццо

Cafè Les Paillotes , Пескара Piazza le Laudi, 2

Коментар експерта De Cecco, італійця Мауро Москарді: «Ресторан сім’ї De Cecco Les Paillottes у Пескарі визнаний авторитетним гідом Espresso, журналом Gambero Rosso і має зірку Мішлен. З нього відкривається прекрасний вид на пляж, а в меню можна знайти найкращі страви регіону Абруццо. Рекомендую спробувати всі страви з пасти, а також ризото з креветками, ньоккі з чорнилом кальмара і копченим баклажаном, морського чорта. У цьому ресторані я почуваюся, як удома: часто проводжу там і ділові зустрічі, і сімейні обіди, а можу просто заскочити на чашечку кави».

Читати також  Салат олів'є з яловичиною

Locanda Aquilana da Lincosta , Л’Аквіла Via Antonelli, 6 / Via Sallustio 68

La Taverna di Mamma Luisa , К’єті Via Nicola da Guardiagrele, 16

Що привезти з Абруццо

  • червоне або біле вино з Абруццо — відповідно, Montepulciano d’Abruzzo або Trebbiano d’Abruzzo;
  • невелику баночку консервованих трюфелів;
  • кілька головок улюбленого вами сиру — пекоріно, скаморци, качокавалло, качотти.
  • Любителі солодкого обов’язково повинні заїхати в комуну під назвою Сульмона (Sulmona) і купити неймовірної краси квіткові букети, зроблені з… цукерок — це знамениті солодощі, які виробляють тільки в цьому місті, і називаються вони confetti di Sulmona . Цукерки являють собою цілісний мигдальний горіх особливого сорту Pizzuta di Avola, покритий кількома шарами цукрової глазурі.
  • У курортному місті Пескара ви знайдете безліч невеликих магазинів дизайнерського одягу і взуття.
  • Абруццо — батьківщина популярного мистецтва майоліки (різновид кераміки, що виготовляється з обпаленої глини з використанням розписної глазурі). Місцеві умільці роблять неймовірні вироби з кераміки, звертаючи особливу увагу на деталі, завдяки чому кожен сувенір має дуже самобутній і цікавий вигляд.

Матеріал підготовлено за сприяння компанії De Cecco .

Позначки:, , , ,
close