Абрикосова олія

Їжа

robertss 12.09.2023 Article

Що таке абрикосова олія і з чим її їдять? І чи їдять? Відомо, що її можна купити в аптеці в пляшечках по 25 мл — для догляду за шкірою. Але ось вживати в їжу у нас в країні донедавна ніхто особливо не намагався. А вона, між тим, дуже смачна і корисна!

Абрикосову олію вичавлюють, ясна річ, з абрикосових кісточок, використовуючи тільки дуже стиглі плоди. Кісточки очищають від м’якоті і з кожної акуратно витягують їстівне ядро. Ядерця обробляють парою, щоб вони стали м’якшими. Поміщають під прес і вичавлюють олію, яку потім тричі фільтрують.

Вона виходить прозорою, жовто-помаранчевою, з ледь вловимим солодким ароматом абрикосів і мигдалю. Дієтологи радять купувати нерафіновану олію холодного віджиму, тобто тільки ту, яку очистили від механічних домішок і не піддавали ні температурній, ні хімічній обробці.

Абрикосова олія багата на вітаміни А, Е, F, поліненасичені жирні кислоти, містить фосфор, калій, залізо, йод і цинк. Для профілактики авітамінозу, судинних і травних хвороб рекомендується пити по 1 чайній ложці абрикосової олії 3 рази на день за 30 хвилин до їди. А співаки, оратори та професійні лектори полощуть нею горло для пом’якшення зв’язок після тривалих навантажень.

У кулінарії абрикосову олію можна використовувати повсюдно — для смаження, варіння, випічки. Але оскільки ціна і цінність цієї олії високі, а під час температурної обробки всі корисні речовини випаровуються, то краще використовувати її в мінімально переробленому вигляді. Завдяки горіховому аромату абрикосова олія в поєднанні з сіллю і спеціями стане чудовою заправкою для салатів і гарнірів.

У герметичній упаковці абрикосова олія зберігається в темному місці за температури від 5 до 25 градусів, а після відкриття — тільки в холодильнику.

Читати також  Батончики з вівсянки та сухофруктів

Абрикосова олія, 250 мл, 450 руб.

ЮЛІЯ АНДРЕЯНОВА: «Я народилася 21 червня, в найдовший день у році, в один день із принцом Вільямом. У мене два червоні дипломи. Я розмовляю п’ятьма мовами — російською, англійською, італійською, французькою та українською, як моя бабуся. Я встигла попрацювати в різних компаніях, і в результаті вибрала те, від чого отримую величезне задоволення: підкидати слова, ловити їх і складати в речення. Я везуча і в мене чудова інтуїція. Я вмію готувати, вишивати, водити машину. Найбільше на світі люблю оповідання Чехова, лінуватися і смачно їсти. Мені майже завжди вдається поєднувати ці три задоволення».

Перша проба:

Черемховий хліб

Пошуки смачного хліба привели Юлію Андреянову в московську пекарню, де роблять черемховий хліб. Черемховий хліб — назва розкриває секрети . Див. далі.

Рис семирічної витримки

У пошуках рису для правильного різотто Юлія Андреянова об’їздила всю Москву. Не знайшла. Виручили друзі: подарували Юлі рис її мрії! Див. далі.

Лляна каша

Ті, хто хоч раз пробував лляну олію, знає, що вона дуже неприємно пахне. Але наполегливі дієтологи пропонують додавати її в салат усім, хто хоче жити довго й бадьоро. Див. далі.

Мексиканський огірок

Юля Андреянова проникла на в’єтнамський ринок у Москві та виявила там масу всього смачного. Наприклад, мексиканські огірки, схожі на огірки. Див. далі.

Соус зі слив — квацарахі

Знайти соус квацарахі в Москві непросто. Промислово розфасований він зник з наших прилавків разом з іншими грузинськими продуктами. Див. далі.

Позначки:, ,
close