Фізаліс

Їжа

robertss 26.09.2023 Article

Фізаліс — родич помідора. Його їдять свіжим, маринують, використовують у начинках і соусах, його соком підфарбовують маринади і соління, через велику кількість пектину він ідеальний інгредієнт у вареннях і джемах.

Фізаліс: опис продукту

Фізаліс — родич помідора. Маленькі ягідки фізаліса заховані в схожій на китайський паперовий ліхтарик оболонці. Звідси й назва: «фізаліс» грецькою означає «міхур». Їстівний фізаліс родом із Південної Америки. Той, що росте в дикому вигляді в нашій країні — його ще називають «китайським ліхтариком» — неїстівний.

Близько 100 представників роду фізаліс росте по всьому світу. Найбільше їх зустрічається в Центральній і Південній Америці. З усіх сортів цієї рослини їстівні кілька різновидів. У наших магазинах продається переважно овочевий фізаліс . Цей плід не тільки смачний, а й красивий. Тонка, як папірус, шкірка, схожа за формою на паперовий абажур, приховує глянсову яскраво-помаранчеву ягоду. М’якоть ягоди містить безліч мікроскопічного розміру їстівного насіння.

На смак фізаліс соковитий, кисло-солодкий і трохи нагадує аґрус.

Фізаліс іноді звуть сонною травою або сонним дурманом через наявність алкалоїдів у хімічній структурі плоду. Тому вживати фізаліс як лікарську рослину потрібно обережно і бажано під наглядом фахівця.

За вмістом вітаміну С і заліза плоди фізалісу перевершують солодкий перець і помідори.

У китайській медицині фізаліс використовують як ліки від кашлю, лихоманок, абсцесів і хворого горла. А наша народна медицина цінує ягоди фізалісу за їхні сечогінні, протизапальні та знеболювальні властивості. Відвар плодів фізалісу рекомендують у разі каменів у нирках; у гарячому вигляді його використовують для полоскання рота за зубного болю.

Види та сорти фізалісу

Існує кілька видів їстівного фізалісу . У фізаліса опушеного (він же фізаліс флоридський, Tomatillo, Husk tomato, Physalis floridana, Physalis pubescens) світло-зелені ягоди із солодкувато-гострим смаком. Це один з інгредієнтів італійського «зеленого соусу» salsa verde. Він хороший для консервування.

Читати також  Баранина з овочами

Суничний фізаліс (він же мексиканський томат, фізаліс овочевий, фізліс клейкоплідний, Physalis ixocarpa) отримав свою назву за дуже приємний запах солодких помаранчевих плодів. У суничного фізалісу шкірка ніби закручена навколо плоду. Його ягода за розміром менша, проте більш ароматна і нагадує суницю.

У перуанського фізалісу ( Physalis peruviana ) кисло-солодкі ягоди із запахом ананаса або апельсина.

Як готувати фізаліс

Фізаліс їдять свіжим, а також використовують у різних стравах — у начинках для пирогів (особливо разом із яблуками), у соусах до риби та м’яса, а його сік вливають у маринади та соління для надання помаранчевого відтінку.

У зв’язку з тим, що в плодах фізалісу надзвичайно багато пектину, це ідеальний інгредієнт у вареннях і джемах, причому цукру для варіння знадобиться в півтора раза менше, ніж з іншими фруктами. Фізаліс сам по собі маринують і солять, як помідори, готують із нього желе.

Останнім часом у багатьох ресторанах стало популярно прикрашати багато страв ягодою фізалісу. Ще можна зацукрувати плоди фізалісу в сиропі — так само, як готують цукати, або вмочити плоди в гарячий шоколад, а потім підсушити — вийдуть дуже оригінальні «цукерки».

Перед вживанням плоди фізалісу треба очищати від «чашечок», оскільки в останніх містяться токсини.

Сезон фізалісу

Фізаліс, вирощений у середній смузі Росії, актуальний для серпня і вересня. Цілорічні поставки здійснюються зі спекотних країн.

Позначки:,
close