Топінамбур

Їжа

robertss 28.09.2023 Article

Смак у топінамбура горіховий, трохи нагадує каштан, структура — як у редиски. Чистити його непросто: ножем зрізається досить товстий верхній шар, тож краще зчищати шкірку ножем-економкою, так, як ми чистимо молоду картоплю.

Топінамбур : опис продукту

Ім’я цього коренеплоду — «топінамбур» — походить від назви південноамериканського індіанського племені — тупінамбо. Індіанці обробляли топінамбур задовго до того, як в Америку хлинули загони конкістадорів. Першими з європейських країн із цим овочем 1610 року познайомилися англійці, а потім і французи, які й дали коренеплоду його нинішнє ім’я.

Смак у топінамбура горіховий, трохи нагадує каштан, структура — як у редиски. Чистити його непросто: ножем зрізається досить товстий верхній шар, тож ліпше зчищати шкірку ножем-економкою, так само, як ми чистимо молоду картоплю, або попередньо бланшувати коренеплід на пательні.

Топінамбур — дуже корисний коренеплід. У ньому багато вітамінів і мікроелементів (калію, цинку, заліза, кремнію), а, крім того, в бульбах міститься рослинний аналог інсуліну — полісахарид інулін (причому досить багато, до 17%), який дуже корисний для людей, які хворіють на цукровий діабет: він знижує рівень цукру в крові. Крім того, топінамбур допомагає в разі атеросклерозу, гіпертонії, поганого зору, циститу, туберкульозу, лейкозу, анемії, ожиріння.

До недавнього часу купити топінамбур у Росії було дуже непросто, лише зрідка він з’являвся на прилавках московських ринків. Зараз топінамбур продається і на ринках, і у великих супермаркетах, проте в останніх він коштує досить дорого.

Види та сорти

У світі відомо понад 300 сортів і гібридів топінамбура. Одні вирізняються великим урожаєм бульб, інші — зеленої маси (за невеликих бульб), треті — особливою декоративністю, четверті — раннім сезоном дозрівання і так далі. Промислово в Росії вирощують, в основному, два сорти топінамбура: скоростиглий у вересні Скороспілка, що встигає у вересні, і до листопада — Інтерес .

Читати також  Абрикосова олія

У кулінарному плані різні сорти топінамбура не сильно відрізняються один від одного.

Шляхом схрещування топінамбура з соняшником російські селекціонери в 1940-ті роки створили нову рослину — топінамбура. Бульби у цього сорту великі, овальні, з гладенькою поверхнею, а врожай дуже великий; утім, використовують їх, в основному, як кормовий продукт.

Як готувати топінамбур

Топінамбур можна їсти сирим, натерши його в салат, можна зробити з нього крем-суп або пюре на гарнір.

Один із традиційних рецептів винайшли англійці: вони очищають плід, розрізають на четвертинки, бланшують, півгодини тушкують під кришкою на вершковому маслі, додають вершки (або соус бешамель), тушкують ще десять хвилин і подають, посипавши естрагоном і кервелем, як гарнір (найчастіше до телятини). Відварюють топінамбер і у вині, особливо у Франції та Голландії. Є й інші вишукані варіанти використання топінамбура, на кшталт багатошарової запіканки з фуа-гра і трюфелями.

Сезон

Найбільш ранні сорти топінамбура дають урожай у вересні, пізні — в листопаді. Топінамбур добре зберігається під снігом, тож урожай знімають і навесні, у березні-квітні .

Як вибирати і зберігати топінамбур

Під час вибору топінамбура в магазинах насамперед слід звертати увагу на його шкірку. Якщо ви берете в руку бульбу і відчуваєте, що вона м’яка і млява, значить, вона вам не підходить. Якщо шкірка має зморщений вигляд і на ній проступають плями, то і цей плід неякісний.

Якщо на поверхні топінамбура ви знайдете всілякі шорсткості й нарости, то це цілком нормально.

З довготривалим зберіганням бульб топінамбура справи йдуть набагато гірше, ніж з картоплею і буряком, які в правильних умовах успішно лежать до нового врожаю. Топінамбур у погребі зберігається близько місяця. Після цього він в’яне, або починає загнивати. Проблема в тому, що шкірка бульб вельми тонка і позбавлена коркового шару, тому не може протистояти висиханню і легко пошкоджується. Довше зберегти бульби можна, пересипаючи їх вологою землею або піском, але цей захід уже сильно ускладнює справу.

Читати також  Азербайджанська кухня. Рецепти

Невелику кількість топінамбура можна протягом кількох тижнів зберігати в холодильнику і навіть у морозильнику, краще в харчовому паперовому пакеті.

Позначки:,
close