Яким м’ясом можна і не можна годувати собаку

М’ясо-справжнє джерело корисних і потрібних для збереження нормального здоров’я собаки, речовин. Крім енергії, яку дає м’ясна продукція, зміцнюється імунна система, відбувається швидке відновлення витрачених сил. Будь-господар, вибираючи раціон для власного улюбленця, замислюється, яке годування краще.

Які різновиди м’яса можна давати собаці

Адекватно сформований раціон харчування домашньої тварини, дасть можливість зберегти здоров’я і сили не на рік або два, а як правило на довгі і довгі роки. Більшість порід собак досить активні, тому необхідність в енергії у них висока.

Корисним і потрібним продуктом для таких домашніх чотириногих, вважається м’ясо – чисте джерело протеїнів. М’ясні корми дають можливість забезпечити належну роботу органів знаходяться всередині, поліпшити стан кісткових і м’язових структур. Тварина буде значно енергійніше, покращиться його вигляд зовнішності, буде міцним імунітет тільки при правильному підході власника до складання харчування власного вихованця.

Прихильники справжнього харчування для собак, розуміють, що м’ясо обов’язкова частина харчування. Однак це не дуже дешева продукція. Купівля м’ясних делікатесів у вигляді дорогої вирізки, відчутно відобразиться на фінансах. Тим більше, якщо собака великої породи, що вимагає більшої кількості м’яса, ніж її дрібні колеги.

Оленина

Найпрекраснішим м’ясом вважається оленина. Кількість корисних речовин в ній велике. Великої уваги заслуговує вітамін В1, не тільки насичує організм потрібної енергетикою, але і підвищує апетит, знижує небезпеки розвитку небезпечних патологій органів знаходяться всередині у собаки.

З м’яса оленів готують ліки в зв’язку з унікальністю складу. На превеликий жаль, цей вид м’яса дорогий і отримати його можна не скрізь. Тільки мисливці іноді можуть балувати власного вихованця корисною олениною.

Яловичина

Професійні заводчики собак, віддають перевагу конкретно яловичині. Але ветеринарні лікарі наполегливо не радять переводити тварину тільки на яловичину. В іншому випадку небезпеки розвитку сильних захворювань організму підвищуються, так як яловичина не містить у власному складі всього спектру потрібних мікроелементів.

Віддавати перевагу рекомендується частинам туші великої худоби, що містять хрящики, плівки і прожіліни. У тварини покращитися не тільки стілець, завдяки профілактиці запорів, але також зміцняться кістки і суглоби через желатину, що міститься в хрящах і фасціях.

Під час вибору яловичини для власного улюбленця, необхідно дивитися на її якості. Яловичина повинна бути обов’язково не жирної. У раціон рекомендується додавати і субпродукти, багаті поживними речовинами і ферментами. При цьому необхідно розуміти, що субпродукти не вважаються справжньою заміною м’яса, в зв’язку з низьким вмістом протеїну і несуттєвою харчовою цінністю. Кількість яловичих субпродуктів в раціоні не повинно бути більше 15%. Підійдуть щоки, очеревина, хвости, вим’я, трахея і серце. Також можна включити в раціон тельбухи від забитих сільськогосподарських тварин.

Нирки від корови, хоча і вважається джерелом основного елемента-селену, не рекомендується давати собаці. Це пов’язують з великим рівнем холестерину, який призводить до зашлакованості судинних стінок і порушення роботи судинно-серцевої системи.

Читати також  1 % Налог за домашнее животное - как это сделать?

Печінка і легені – корисні субпродукти, але які здатні викликати розлади травлення і діарею. Тому давати такі варіанти субпродуктів необхідно потроху, ретельно стежачи за реакціями організму собаки.

Справжній делікатес для собак-шлунок корови (яловичий рубець). Сирий яловичий шлунок-колодязь корисних мікроорганізмів, що поліпшують роботу травного тракту. Також в рубці містяться ферменти з метою поліпшення травлення.

Конина

Для годування собаки підійде і конина. Таке м’ясо збагатить організм тварини білком, засвоюваним травною системою тваринного краще ніж яловичим приблизно в 8 разів. Крім цього, конина вважається гіпоалергенним м’ясом.

Конина майже не містить в собі жиру, тому вважається дієтичним поживним продуктом, не рекомендованим для постійного застосування. Тим більше для собак з високою фізичною активністю. За хімічним складом конина поступається яловичині і баранині, так як містить малу кількість вуглеводів — прекрасне середовище для розмноження патогенної бактеріальної мікрофлори.

Баранина

Прекрасною заміною яловичині вважається баранина. У м’ясі дрібної рогатої худоби містяться вітаміни групи В, важливі для зміцнення м’язових тканинних структур. Баранина багата магнієм і калієм, сприятливо впливає на роботу міокарда і судин. Баранячий жир, незважаючи на власну структуру, містить менше практично вдвічі холестерину, ніж яловичий.

Свинина

Свиняче м’ясо в раціоні собак – завжди спірне питання. Є прихильники, які думають, що свинина для собаки шкідлива, інші ж навпаки, запевняють, що не жирні сорти свинини принесуть користь для організму тварини. Небезпека свинини полягає в здатності збирати токсичні продукти речовинного обміну всередині організму. Слабка імунна система свиней призводить до того, що вони часто уражаються гельмінтами, часом особливо небезпечними (наприклад, свинячий ціп’як). Даючи улюбленцю поласувати свинячим м’ясом, володар повинен бути повністю впевнений в його якості.

Кролятина

Корисне м’ясо зайця, можна давати тільки повністю здоровим собакам. Таке м’ясо багате нікотиновою кислотою, залізом, фосфором, марганцем, вітамінами групи В і аскорбіновою кислотою. Кролятина відноситься до дієтичних видів м’яса на увазі невисокого вмісту жиру і солі. Низькокалорійне м’ясо зайця дають собакам щоб нормалізувати роботи системи травлення.

Але кролятина таїть в собі і певну небезпеку. Цей вид м’яса не принесе користі, а навпаки завдасть значної шкоди здоров’ю тварини, що страждає від патологій в області ренальної системи і жовчовивідних шляхів. Пуринові підстави, наявні в кролятині, проникаючи в організм собаки, переходять в стан сечової кислоти, яку ренальная система не може вивести. Дуже часто, основою розвитку артриту у собаки стає дуже велике споживання м’яса зайця в наслідок великого вмісту в організмі не виведеної вчасно сечової кислоти. Продукт переробки відкладається на суглобах і сухожиллях, провокуючи ураження.

М’ясо птиці

М’ясо птиці-доступний вид м’ясної продукції, що дає можливість змінити раціон власного улюбленця. Найпопулярнішими вважаються-м’ясо індика і курки. Індичатина обійдеться набагато дорожче, але славиться харчовою цінністю. Корисним вважається тільки м’ясо курки, отримане від домашніх курей. Такий продукт містить в себе пристойну кількість калію і фосфору. Якщо ж м’ясо купується в точках торгівлі, є небезпека розвитку алергії у улюбленця в результаті попадання великої кількості антибіотиків, якими напихають курей на птахофабриках.

Читати також  Хронічна хвороба нирок у кішок

Індичка, більш унікальна за складом м’яса. У ній є жиророзчинні вітаміни але і Е, кальцій, магній, залізо і калій. Натрій також є в індичці, крім того його вміст вище, ніж в яловичині. М’ясо індички добре перетравлюється і засвоюється організмом, а ще вважається низькокалорійним продуктом через невисокий вміст жиру.

Яке м’ясо не можна давати собаці

Слід мати на увазі, що складений раціон харчування для собаки, повинен бути збалансованим. Тварина не повинно харчуватися одним тільки м’ясом. В іншому випадку велика ймовірність розвитку небезпечних хвороб органів знаходяться всередині. Крім білків, що знаходяться в м’ясі, організм собаки для хорошого функціонування повинен отримувати жири, клітковину і вуглеводи. Харчування збагачують кисломолочною продукцією, зеленню, овочами, яйцями і фруктами.

Не рекомендується давати новий сорт м’яса собаці відразу великою порцією. Вводять м’ясо потроху, ретельно стежачи за тим, як реагує організм. М’ясо не повинно знаходитися дрібно нарізаним, інакше тварина буде його просто заковтувати, що не пережовуючи. В результаті це може привести до появи зубного нальоту і каменю.

Фахівці не рекомендують застосовувати для годування м’ясо, перебите в фарш. Подібна продукція погано засвоюється організмом тварини, проходячи транзитом через кишковий тракт.

Не можна давати улюбленцю зіпсоване м’ясо, тим більше з душком. Сумніваючись в якості м’яса, краще не давати його тварині. Купуючи м’ясо на ринку, перед дачею його тварині, радиться провести тотальну заморозку. У морозильній камері шматки м’яса повинні пробути не менше 3 діб.

Однаково важливо облити м’ясо окропом, перед тим як пропонувати його тварині. Чи не перевірене м’ясо купувати повністю забороняється. Навіть процес глибокої заморозки не завжди дає хороші результати. Не всі патогени знищуються заморожуванням.

В якому вигляді краще давати м’ясо

Вважається, що сире, що не піддалося термообробці м’ясо, принесе більше користі для організму собаки, ніж відварне. Під час термообробки відбувається не тільки усунення хвороботворних бактерій, але і руйнування корисного білка. Вважається, що таке м’ясо гірше засвоюється організмом, ніж сире.

Є й прихильники, які думають, що сире м’ясо – джерело вірусних, бактеріальних і паразитарних хвороб, що завдають іноді не поправимо шкоди здоров’ю. Випадки, коли сире м’ясо не сприймається оргазмом собаки, теж не вважається рідкістю. Небезпеки підчепити сальмонельоз, гельмінтів або інших паразитів є, але необхідно розуміти, що в диких умовах у тварин, що харчуються сирим м’ясом, кислотність шлунка підвищена. Нормальною вважається кислотність шлунка домашній собаці, вище в 4 рази, ніж у людини. Така кислотність вважається нормою для перетравлення не тільки самого сирого м’яса, але і деяких кісткових складових. Тому більшість паразитів і патогенних бактерій, що потрапляють в організм поряд з сирим м’ясом, успішно знищується на перших кроках, не потрапляючи в кишечник.

Читати також  Перетренированность и ее последствия

Фахівці відзначають, що проведення термообробки побічно не впливає на якість м’яса і на його здатність засвоюватися організмом тварини. Якість стільця собаки не стає гірше, а відварене м’ясо також прекрасно перетравлюється, як і сире. При варінні м’яса втрачається в середньому всього 5% найціннішого компонента м’яса – протеїну. Зменшити відсоток можна, закладаючи м’ясо не в холодну воду, а в уже киплячу. Приходять в непридатність при варінні здебільшого амінокислоти, що заповнюються за рахунок кисломолочної продукції, яєць, овочів, риби та інших продуктів, що включаються в раціон крім м’яса.

У зв’язку з великим потоком вступників питань, безкоштовні ветеринарні консультації на час припинені.

Позначки:, , , , , ,
close